fredag den 19. april 2013

Skal man diskutere med idioter? Svaret er ja!

Jeg har ikke blogget længe. Meget længe! Det minder lidt om mine dagbøger fra jeg var barn og teenager.

Første dag: ”Kære dagbog, i dag har jeg…”
Dagen efter: ”Kære dagbog, nu skal du høre…”
En uge efter: ”Kære dagbog, undskyld jeg ikke har skrevet i dig en uge”
En måned senere: ”Kære dagbog, jeg har besluttet mig for kun at skrive, når jeg har noget vigtigt på hjerte”
Tre år senere: ”Kære dagbog, jeg har lige fundet dig i skuffen”

En blog er kun interessant at følge hvis den bliver opdateret regelmæssigt og har relevant indhold. Da jeg blev tutor sidste forrige sommer forsvandt min tid som dug for solen. Bloggen blev ikke længere prioriteret, og det har jeg det godt med. Der er sket en masse ting, men vil jeg helst dele det med verden eller vil jeg hellere leve i det? Jeg valgte det sidste. Men nu bruger jeg alligevel min blog igen, for jeg har noget på hjerte. Jeg har faktisk noget at sige, som jeg synes er vigtigt. Dette forum er nemt at administrere.

Jeg har fået påpeget at jeg har et problem med vrede. Ikke på den klassiske ”anger manegment”-måde, men nærmere det modsatte. Jeg er simelthen ikke god nok til at blive vred. Heller ikke når det er berettiget. I stedet bliver jeg ked af det, opgivende eller undvigende.
Jeg har aldrig betragtet mig selv som konfliktsky, men jeg er en der vælger min kampe. Men jeg er måske vokset op med lidt for meget girafsprog når det kommer til stykket. Det er altid ”jeg føler af”, ”det gør mig ked af det når” osv. osv. Hvornår sker det at jeg bliver godt gammeldags gal i skralden? Nærmest aldrig. Så længe jeg kan huske har jeg tænkt, at det ikke var konstruktivt at blive vred. Det får man jo ikke noget ud af. Der er bedre at tale stille og roligt om tingene.
Men det er jo helt forkert. Man kan sagtens blive vred uden at råbe og skrige, og selvfølgelig kan man også bruge sin vrede konstruktivt. Og når det kommer til stykket, så er der faktisk en del der gør mig vred i øjeblikket. Jeg forstår simpelthen ikke hvad det er der er ved at ske med vores samfund, og den retning det tager gør mig godt gammeldags vred men også magtesløs. Nu har jeg valgt at lægge magtesløsheden til side, blive vred og diskutere i stedet.
I påsken læste jeg småfeministisk artikel i et dameblad. Den handlede om hvorfor andelen af kvindelige debattører og offentlige meningsdannere. Den er forsvindende lille, når man ser i forhold til antallet af kvindelige politikere, akademikere og eksperter på forskellige områder. Men hvorfor er der ikke flere kvinder der tager bladet for munden og ytrer deres mening? Der blev præsenteret flere forskellige gode grunde, men især én vagte gengendelse i mig: Frygten for at sige noget forkert.
Hvis jeg diskuterer med en der er sikker i sin sag, har jeg brug for at være ligeså sikker i min. Men nu er det naturligvis sådan at jeg ikke ved alt om alt, og derfor kan man nemt blive usikker når man bliver præsenteret for noget, der bliver fremført meget selvsikkert. Jeg hørte engang et klogt ordsprog: ”Lad være med at diskutere med idioter. De trækker dig ned på deres niveau og vinder på erfaring”. Jeg har nok i høj grad levet efter den devise, men det har en meget alvorlig konsekvens, hvis mit eksempel bliver den generelle opførsel. For hvis der ikke er nogle til at modsige idioterne, hvordan skal vi så få de fornuftige synspunkter frem?


Politik, samfund og økonomi er jo enormt komplekst, og der er sjældent én sandhed. Så fra nu af vil jeg forsøge at tage bladet fra munden og give udtryk for tingene som jeg ser dem.   

Der er et skridt endnu. At henvende budskaberne til de relevante myndigheder i stedet for at poste tilfældigt på nettet, men det må være næste trin. Lige nu er det vigtige for mig at jeg får tingene formuleret. Så må det andet komme bagefter.

onsdag den 14. marts 2012

Mors Mokkasatan

Det er imponerende som tiden flyver og tankevækkende for mig at se hvordan min blog er gået i stå samtidig med at jeg blev tutor. Der er bare ikke timer nok i døgnet til alle de ting jeg gerne vil. Nu forsøger jeg dog alligevel at tage mig lidt tid til at skrive, alene fordi en masse har udtrykt ønske om at få opskriften på Mammas Mokkasatan - En nem lagkage jeg har lavet en del gange, efter opskrift fra min egen mor.

Lagkage - Mammas Mokkasatan
  • 3 lagkagebunde
  • ½ l piskefløde
  • 1 spsk instant kaffe
  • 1 pose makroner (køber dem de har i Fakta, kan ikke huske hvor meget der er i, juster evt. efter smag)
  • 1 pose valnødder (ca. 200 g)
Hæld kaffen i piskefløden og pisk den stiv, knus makroner og hak valnødderne. Bland begge dele i flødeskummet. Lag fyldet mellem lagkagebundende

Mokkasmørcreme
  • 1 pk blødt smør (250 g)
  • 250 g flormelis
  • 1 spsk instant kaffe
  • 2 spsk kogende vand
Hæld kogende vand over kaffen og rør den ud.
Skær smør i små stykker og pisk sammen med flormelis til du har en ensartet smørcreme. Tilsæt kaffen og pisk videre.
Smør kagen med cremen og pynt evt. med hakket chokolade.
Jeg bruger en dejskraber til at smørre kagen ind og gør det i to omgange. En grov tur til at starte med, derefter sættes kagen på køl en halv til en hel time (smørcremen skal ikke på køl, det er vigtigt at den er blød). Så tager jeg den ud og giver den en omgang mere, hvor jeg gør mig mere umage med at det hele er pænt og jævnt..
Pynt evt. med hakket chokolade og sæt kagen på køl en halv times tid (mindst) før den serveres, så cremen er fast.


lørdag den 28. maj 2011

Fødselsdag med masser af kage

Sidste weekend stod den endelig på fødselsdagsfest. Lørdag var tilegnet vennerne og søndagen familien. Invitationen lød ganske simpelt på lagkage og hygge og så stod den ellers på lagkagefremstilling. Det er første gang jeg har forsøgt mig med hjemmelavede lagkagebunde, og jeg kan kun sige "Oh my God!". Det er bare ti gange bedre. Køber ikke en færdig lagkagebund igen! Opskriften er fra Frk. Jensen, dog med en enkelt modifikation. Jeg brugte bagepulver i stedet for hjortetaksalt.
Jeg var ret nervøs for om kagebundene var til at flække i de tre dele, men det var slet ikke noget problem, da de først var kølet helt af (jeg flækkede dem først dagen efter bagningen).
Jeg lavede 3 forskellige lagkager, en med skildpaddefyld, en med mokkacreme og en med hvid chokolade krokant fyld i det ene lag og skovbærcreme i det andet. Derudover lavede jeg brunsviger og regnbuecookies og Lea bagte boller.

Lagkagebunde

  • 3 æg
  • 125 g sukker
  • 2 spsk vand
  • 1 tsk bagepulver
  • 50 g hvedemel
  • 70 g kartoffelmel
Pisk æggene sammen med elpisker. Tilsæt sukker og pisk til det hele er hvidt og luftigt. Den skal piskes indtil et spor trukket med piskeriset i overfladen ikke flyder ud. Pisk vandet i.
Bland de to slags mel og bagepulver og vend det i æggemassen med en stor metalske. 
Forvarm ovnen til 200 grader og hæld massen i en springform. Jeg forer formen med bagepapir, så er det nemt at få det hele ud. Bages i ca. 30-40 minutter. 
Når bundene er kølet helt af kan de tages ud af springformen og flækkes i tre - så er de klar til at lægges sammen med fyldet. 

Skildpaddecreme (til en hel lagkage)
  • ½ l piskefløde
  • 2 pakker Toms Miniskildpadder (de almindelige kan selvfølgelig også bruges, så er det ca. 250 g der skal bruges)

Fløden hældes i en gryde og skildpadderne smeltes i fløden over middel varme. Fløden skal ikke koge.
Når skildpadderne er smeltet skal det hele køle af. Lad det evt. stå i køleskabet natten over.
Når fløden er kold skal cremen piskes til skum. Jeg pisker den lidt stivere end almindeligt flødeskum, så flyder det ikke så meget ud når jeg lægger kagen sammen.

Chokoladesmørcreme (til en hel lagkage)
  • 200 g blødt smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 200 g flormelis
Pisk smør og flormelis sammen til en luftig smørcreme. Smelt chokoladen over vandbad og vend den i smørcremen. 

Chokoladekrummelurerne er mælkechokolade smeltet over vandbad og sprøjtet ud på bagepapir. Lav dem dagen før.

Jeg bagte lagkagebundene torsdag. Fredag lavede jeg cremen og lagde lagkagerne sammen. Lørdag lavede jeg smørcreme og pyntede kagerne.

Skildpaddecremen
Lagkagebunde og skildpaddecreme
Krummelurer af chokolade
Den færdige kage, klar til servering
Opskrifter på resten af lagkagerne, cookies og brunsviger kommer hen ad vejen :)



torsdag den 19. maj 2011

Frederiks humørboller

I går var på en gang en rigtig dejlig dag og en rigtig ærgerlig dag. Op og have forelæsning kl. 8. og derefter var planen læsning indtil kl. halv to, hvor vi havde møde i styregruppen på vores camp til Roskilde Festival - Læger Uden Skrupler. Der endte dog med at gå hygge i den i stedet og vi endte med at sidde og diskutere festival alligevel. Vi havde et rigtig hyggeligt møde og vi er efterhånden 33 tilmeldte til campen, så det bliver rigtig fedt.
På mandag skal vi en tur rundt i Odense for at se om vi kan få sponseret præmier til vores forskellige events i løbet af festivallen.
Da jeg kom hjem ventede en ubehagelig besked fra banken. Det er en kompliceret historie, men det korte og det  lange er at jeg er økonomisk bundet sammen med min ekskæreste, Loke, stadigvæk og det giver problemer. Jeg blev simpelthen så gal så gal og da jeg snakkede med ham virkede det bare som om han overhovedet ikke syntes det var hans problem.
Heldigvis var der en hel flok dejlige venner, en dejlig roomie og en dejlig mand til at rede min aften. Jeg har det simpelthen så godt her i Odense, og folk er bare super søde og en fantastisk støtte. Frederik er en dejlig mand, jeg er begyndt at se lidt til, og han mødte op en time senere med friskbagte smiley-boller og kakao. Det reddede hele min aften og det endte med at blive en dejlig dag alligevel.

tirsdag den 17. maj 2011

Millionbøf med nye kartofler

Der er grænser for hvor kreativt jeg kan udfolde mig med mad når jeg er på arbejde. Jeg har ingen indflydelse på indkøb og jeg må helst ikke gøre eller lave noget alt for uventet. I dag stod den så på millionbøf på gefülen og det blev faktisk rigtig godt, hvis jeg selv skal sige det.

Improviseret millionbøf med nye kartofler (til ca 4 personer)

  • 2 håndfulde nye kartofler (fordi vi kun var to, flere hvis I er flere)
  • ½ kg hakket oksekød
  • 1 dåse flået tomat
  • 1 bouillonterning opløst i en kop vand
  • 1 gulerod i små tern
  • 1 løg i strimler
  • Lidt maizenajævning
  • 1 spsk olie
  • Salt og peber
Kog kartoflerne.
Steg løgene i olien til de er klare. Brun kødet sammen med løgene og tilsæt gulerødderne. Hæld bouillon og flået tomat over og lad det simre et kvarters tid. Jævn med maizena hvis det er nødvendigt. Smag til med salt og peber.



Jeg er godt nok vild med mit liv i øjeblikket. Jeg har mega travlt, men jeg elsker virkelig alt det jeg laver. Et af de større projekter jeg har gang i, er at planlægge en camp til Roskilde Festival. Vi er en hel flok der planlægger en medicinercamp, og vi går selvfølgelig efter at blive årets camp 2011. Vi har valgt at have Sikker Festival som tema og er i gang med at skaffe sponsorer, så vi kan dele kondomer, solcreme, ørepropper osv. ud på festivallen. Derudover planlægger vi selvfølgelig en masse sjove aktiviteter. 
Hvis du er nysgerrig så tjek bloggen for campen ud: Camp Læger Uden Skrupler. Vi kører i øjeblikket en konkurrence om at designe os et super fedt logo, så hvis du har kreative evner, så deltag endelig ^_^.



mandag den 16. maj 2011

Påskeferie i Norge

Hvert år tager min familie til Norge i påsken for at stå på ski. Det er en tradition der er startet med mine bedsteforældre og nogle af deres vennepar. Nu er det min mormor og et enkelt vennepar der er tilbage, som tager op til Wahdahl Storhytte hver påske med børn og børnebørn. Vi var omkring 24 afsted i år, og som altid var det mega hyggeligt.

Min smukke søster, Matilde, gør sig klar
Der var ikke plads til hestehalen under hjelmen 
Lille Daniel havde ikke helt forstået konceptet med slalomdyrene, han ville hellere kramme end køre udenom
Her ligger normalt mindst 1½ meter sne i påsken. Vi plejer at stå på ski nedover her, nu måtte vi bygge bro for ikke at få våde tæer
Vårflommen
Jane fyrer den af - Om morgenen var føret udmærket på de pister, der var åbne. 
Matilde ned ad den røde på Valsfjell
Sneen forsvandt hurtigere og hurtigere for hver dag
Når der ikke er så meget sne, kan man heldigvis spise mors muffins
Varm kakao til ungerne
Vi venter i solen, på at vi kan køre om bord på Oslobåden

Vi lever i et grænseland imellem frost og tø
Her ligner skiftevis en snemark og en sø
Så går du ud en forårsdag, en lille tur på ski
Så husk at ta' en jolle med, at ro tilbage i
                                                                                                       - Gruk

Aldrig har vi haft så meget varme og så lidt sne på påskeferie, men påsken lå også usædvanligt sent i år. Vi havde 4 dage på ski, så var der ikke rigtig mere at give af, men vi hyggede os og havde en fantastisk ferie.

søndag den 15. maj 2011

Nordisk inspirerede tapas på Franck A

Det har nok været den travleste måned i mit liv. Jeg nyder i den grad livet i Odense, men fuck og død hvor er der sket mange ting på det sidste. Det har af samme grund knebet med tiden til bloggen, men nu må vi se om ikke vi kan rette lidt op på det.

I påsken var jeg på ski med familien i Norge. En årlig tradition, som er sindsyg hyggeligt. Den stod også på en del læsning, for modul 4 på medicin er altså noget af en mundfuld. Jeg kom hjem om mandagen og var ude og spise sushi med min gode veninde og tidligere kollega, Charlotta. Jeg landede i Odense igen om aftenen og fik bikset en ansøgning sammen til at blive tutor for de nye russere til sommer. Onsdag blev de udvalgte offentliggjort og jeg var med! Woop woop siger jeg bare! Siden da er tiden bare fløjet. Der har været forweekend for tutorerne, påskefrokost for gamle og nye tutorer, arbejde, møde med SexEkspressen og så er vi gået i gang med at planlægge en camp til Roskilde Festival også. Jeg er komplet overvældet over alle de ting der sker, men samtidig synes jeg det hele er helt fantastisk.
Min mormor kom på besøg i torsdags, hvor jeg havde fri, og vi havde en sindsyg hyggelig dag i O-town. Hun fik set min lejlighed (det er første gang hun var ovre for at besøge mig) og vi fik spadseret en tur i byen. Vi spiste frokost på Franck A, hvor jeg tidligere har spist rigtig god brunch, og frokosten kunne absolut leve op til forventningerne. Vi fik en tapas for 2, som var en tapastallerken til deling med nordisk inspirerede småretter. Meget lækkert! Der var noget laksetartar, svineskank (mener den var røget) med noget picklesværk, chips af nye kartofler, vagtelæg på hjemmerørt mayonnaise og en rigtig lækker emmentaler med ølbraiserede valnødder og pærekompot.



Alt sammen rigtig lækkert. Jeg var især vild med svineskanken, den smagte fantastisk. Servicen var glimrende, intet særligt at bemærke der, jeg kommer helt sikkert til at spise der igen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...